Hogyan előzhetjük meg a hőgutát kisállatoknál?

Hogyan előzhetjük meg a hőgutát kisállatoknál?

Hogyan előzhetjük meg a hőgutát kisállatoknál?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.07.01.
Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos
A nyár érkezésével a nagy meleg kisállatainkra is veszélyes lehet. A tűző napon, egy séta során, zárt meleg helyen, vagy a kocsiban könnyen hőgutát kaphatnak. De mi is áll ennek a hátterében, mivel tudjuk megelőzni a bajt? Cikkünkben ezt a témát jártuk körbe.

Hogy alakul ki a hőguta?

Kisállataink hőháztartásukért felelős rendszere kicsit másképp működik, mint a miénk. Alkatuknál fogva csak a talppárnáikon keresztül izzadnak, hőt legjobban lihegéssel tudnak leadni, emellett fizikai hűtéssel, vagyis hideg talajra fekvéssel, esetleg fürdéssel csökkenthetik a hőmérsékletüket. Amennyiben túl meleg van, és a szervezet már nem képes magát hűteni, a belső maghőmérséklet emelkedni kezd, ennek következtében az erek kitágulnak, aminek hatására víz léphet ki a szövetek közé, ödémát okozva. Ez hőgutánál leggyakrabban az agyban és a légutakban (elsősorban a gégében és a tüdőben) történik meg. Emellett a sejtek egy bizonyos hőmérséklet felett visszafordíthatatlanul roncsolódnak, sokszervi károsodást okozva.

Melyek a hőguta tünetei?

A tünetek súlyossága állatonként változó. A testhőmérséklet sokszor 40C° fölé emelkedik, ami miatt az állat zavarttá, levertté válhat. A légzés minősége a légutak ödémája miatt megváltozik, az addig hűsítő, állatra jellemző lihegés erőltetett lihegéssé válik, amely egy idő után nehezített légzésbe, akár fuldoklás szerű levegőkapkodásba csap át. Ennek következtében kevesebb oxigénhez jut a szervezet, ami a nyelv és az ajkak elszíneződését okozhatja. A meleg hatására az agyban kialakuló duzzanat miatt akár idegrendszeri tünetek, hányás, szédülés, ájulás is jelentkezhet.

Hogyan csökkenthető a hőguta kialakulásának esélye?

  • Fontos, hogy kutyánkat a nyári melegben lehetőleg vagy kora reggel, amikor még nincs nagyon meleg, vagy nagyon késő este vigyük le sétálni, amikor a külső hőmérséklet már alacsonyabb. Ilyenkor már a napközben felhevült aszfalt se ontja annyira a meleget rájuk.
  • Rendszeresen ellenőrizzük, hogy kisállataink előtt legyen elegendő mennyiségű ivóvíz.
  • Lakásban tartott kutyák és macskák esetében elől lehet hagyni vizes törülközőt, vagy egy kevés vízzel telt lavort, hogy napközben – ha szükségesnek érzik – meg tudjanak mártózni benne, ezzel lehűtve magukat.
  • Fokozottan érdemes odafigyelni a tömpe orrú kutyákra (bulldogok, mopszok, boxerek), hiszen anatómiájuknál fogva nem tudják úgy szabályozni a hőmérsékletüket, mint normál orrú társaik.

Mi a teendő hőguta esetén?

Ha felmerül a hőguta gyanúja kutyusunk vagy macskánk esetében, forduljunk minél hamarabb orvoshoz, a megfelelő gyógyszeres kezeléssel ugyanis megelőzhető a nagyobb baj. Amíg a rendelőbe jutunk, mindenképp kezdjük el hűteni az állatot, javasolt a hideg vizes fürdetés, vagy a hideg vizes törülközővel történő hűtés.

Dr. Kiszely Sára Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos Megjelenés dátuma: 2022.07.01.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.