Hogyan előzhetjük meg a hőgutát kisállatoknál?

Hogyan előzhetjük meg a hőgutát kisállatoknál?

Hogyan előzhetjük meg a hőgutát kisállatoknál?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.07.01.
Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos
A nyár érkezésével a nagy meleg kisállatainkra is veszélyes lehet. A tűző napon, egy séta során, zárt meleg helyen, vagy a kocsiban könnyen hőgutát kaphatnak. De mi is áll ennek a hátterében, mivel tudjuk megelőzni a bajt? Cikkünkben ezt a témát jártuk körbe.

Hogy alakul ki a hőguta?

Kisállataink hőháztartásukért felelős rendszere kicsit másképp működik, mint a miénk. Alkatuknál fogva csak a talppárnáikon keresztül izzadnak, hőt legjobban lihegéssel tudnak leadni, emellett fizikai hűtéssel, vagyis hideg talajra fekvéssel, esetleg fürdéssel csökkenthetik a hőmérsékletüket. Amennyiben túl meleg van, és a szervezet már nem képes magát hűteni, a belső maghőmérséklet emelkedni kezd, ennek következtében az erek kitágulnak, aminek hatására víz léphet ki a szövetek közé, ödémát okozva. Ez hőgutánál leggyakrabban az agyban és a légutakban (elsősorban a gégében és a tüdőben) történik meg. Emellett a sejtek egy bizonyos hőmérséklet felett visszafordíthatatlanul roncsolódnak, sokszervi károsodást okozva.

Melyek a hőguta tünetei?

A tünetek súlyossága állatonként változó. A testhőmérséklet sokszor 40C° fölé emelkedik, ami miatt az állat zavarttá, levertté válhat. A légzés minősége a légutak ödémája miatt megváltozik, az addig hűsítő, állatra jellemző lihegés erőltetett lihegéssé válik, amely egy idő után nehezített légzésbe, akár fuldoklás szerű levegőkapkodásba csap át. Ennek következtében kevesebb oxigénhez jut a szervezet, ami a nyelv és az ajkak elszíneződését okozhatja. A meleg hatására az agyban kialakuló duzzanat miatt akár idegrendszeri tünetek, hányás, szédülés, ájulás is jelentkezhet.

Hogyan csökkenthető a hőguta kialakulásának esélye?

  • Fontos, hogy kutyánkat a nyári melegben lehetőleg vagy kora reggel, amikor még nincs nagyon meleg, vagy nagyon késő este vigyük le sétálni, amikor a külső hőmérséklet már alacsonyabb. Ilyenkor már a napközben felhevült aszfalt se ontja annyira a meleget rájuk.
  • Rendszeresen ellenőrizzük, hogy kisállataink előtt legyen elegendő mennyiségű ivóvíz.
  • Lakásban tartott kutyák és macskák esetében elől lehet hagyni vizes törülközőt, vagy egy kevés vízzel telt lavort, hogy napközben – ha szükségesnek érzik – meg tudjanak mártózni benne, ezzel lehűtve magukat.
  • Fokozottan érdemes odafigyelni a tömpe orrú kutyákra (bulldogok, mopszok, boxerek), hiszen anatómiájuknál fogva nem tudják úgy szabályozni a hőmérsékletüket, mint normál orrú társaik.

Mi a teendő hőguta esetén?

Ha felmerül a hőguta gyanúja kutyusunk vagy macskánk esetében, forduljunk minél hamarabb orvoshoz, a megfelelő gyógyszeres kezeléssel ugyanis megelőzhető a nagyobb baj. Amíg a rendelőbe jutunk, mindenképp kezdjük el hűteni az állatot, javasolt a hideg vizes fürdetés, vagy a hideg vizes törülközővel történő hűtés.

Dr. Kiszely Sára Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos Megjelenés dátuma: 2022.07.01.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Macskák - Ivartalanítsunk, vagy sem?
A macskák ivartalanításával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Cikkünkben röviden összeszedtük az ivartalanítás előnyeit.
Májbiopszia
Mikor ajánlott a májbiopszia? Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas? Mikor nem végezhető el a vizsgálat? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a májbiopsziáról.
Egyensúlyzavar
Egyensúlyzavar a térérzékelés zavara következtében alakul ki, ami megnyilvánulhat szédülés, bizonytalanságérzet, valamint ájulásközeli érzés formájában is. Vegyük sorra, mik okozhatnak...
Orbita MR vizsgálat
Milyen elváltozások diagnosztizálását segíti az orbita MR? Szükséges-e speciális előkészület a vizsgálat előtt? Mit érdemes még tudni az orbita MR-ről? Kérdések és válaszok a vizsgálatról.