Miért veszélyes a babézia?

Miért veszélyes a babézia?

Miért veszélyes a babézia?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.10.31.
Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos
A babézia egy kullancsok által terjesztett egysejtű vérélősködő, mely elsősorban kutyáinkra jelent fenyegetést. Milyen tünetei lehetnek? Miért veszélyes? Mit tegyünk, ha kullancsot találunk a kutyánkban?

A kórokozót a kullancs táplálkozása során egy fertőzött kutyából veszi fel, majd egy másik kutyának a következő vérszívása során juttatja be. A babéziák a véráramba jutva a vörösvérsejtekben szaporodni és fejlődni kezdenek, mely következtében tönkreteszik a vérsejteket, így azok nagy számban szétesnek, elpusztulnak.

Milyen tünetei lehetnek?

A betegség tünetei ehhez kapcsolódnak, azok megjelenése a fertőződést követően akár egy-két héttel is jelentkezhetnek. Kezdetben a szervezet próbálja felvenni a harcot a kórokozókkal szemben, emiatt láz és következményes bágyadtság, levertség, étvágytalanság jelentkezik kutyusunknál. A széteső vörösvérsejtek és a belőlük felszabaduló festékanyagok a vesén keresztül ürülnek, a vizeletet látványosan vörös színűre festve. A tünetek gyakran hirtelen, egyik napról a másikra jelentkeznek.

Miért fontos a babézia felismerése?

Elhúzódó betegség esetén a jelentős számú roncsolódott vörösvérsejt károsíthatja a belső szerveket, elsősorban a vesét és a májat. Előfordulhat továbbá, hogy a szervezet a védekezés során bár próbálja pusztítani a babéziás vörösvérsejteket, ám nem minden esetben tud különbséget tenni fertőzött és nem fertőzött sejt között. Ilyenkor a fertőzés átcsaphat autoimmun folyamatba, ami hosszadalmasabb kezelést igényelhet. Egyes ritka esetekben a babéziák kezelés ellenére megbújhatnak a szervezetben (elsősorban a lépben), így a későbbiekben fellángolhat a betegség.

Mit tegyünk, ha kullancsot találunk a kutyánkban?

Fontos, hogy amennyiben kutyánkon kullancsot találunk, kérjük ki állatorvosunk tanácsát a további teendőkkel kapcsolatban. Tünetek jelentkezése esetén pedig mindenképp kérjünk minél hamarabbi kezelést, hiszen a betegség kezelhető, de hosszadalmas várakozás esetén akár súlyos szövődményekkel nézhetünk szembe.

Hogyan védekezhetünk ellene?

Magyarországon – főleg vidéken – a tapasztalat azt mutatja, hogy az enyhe telek miatt egész évben előfordulnak kullancsok, így egész évben javasolt a kullancsok elleni készítmények használata, legyen szó tablettáról, cseppről vagy nyakörvről.

Dr. Kiszely Sára Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos Megjelenés dátuma: 2022.10.31.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.