Mennyire megbízhatóak a gyorstesztek az Omikron esetében?

Mennyire megbízhatóak a gyorstesztek az Omikron esetében?

Mennyire megbízhatóak a gyorstesztek az Omikron esetében?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.10.22.
Szerző: Balogh Mária újságíró
A gyors antigéntesztek kimutatják a SARS-CoV-2 vírusfehérjéket az ember orrából vagy torkából származó nyálkahártyában, de vajon ugyanolyan hatékonyak-e az Omikron eseteiben, mint a többi variánsnál?

Több napos késés is előfordulhat

Egy amerikai kutatók januárban végzett tanulmánya például arról számolt be, hogy két széles körben használt gyors antigénteszt (Abbott BinaxNOW és Quidel QuickVue) több napos késést mutatott az Omikron kimutatásában, és sok fertőzött embernél továbbra is negatív lett a teszt annak ellenére, hogy pozitív eredményeket kaptak a nyálminták pontosabb, de lassabb PCR-tesztjéből. A résztvevők egy része így akaratlanul is átadta a vírust más embereknek, amikor a gyors antigénteszteken negatív lett.

Konklúzió: A tanulmány szerzői azt feltételezik, hogy a gyorstesztek valószínűleg kevésbé hatékonyak az Omikron munkahelyi szűrésében, mint más változatok esetében.

Bizonytalan adatok

Van egy korábbi tanulmány, amelyet svájci kutatók előnyomatként tettek közzé és hét SARS-CoV-2 gyors antigénteszt teljesítményét hasonlították össze tenyésztett víruson, nem pedig emberek által szolgáltatott mintákon. A cikk szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a diagnosztika eleve kevésbé érzékeny az Omikronra. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) ezt követően megjegyezte, hogy „a korai adatok azt sugallják, hogy az antigéntesztek kimutatják az omikron variánst, de előfordulhat, hogy csökkent az érzékenységük”.

Konklúzió: Egyelőre nem világos, hogy a gyors antigéntesztek valóban kevésbé hatékonyak-e az Omicron esetek felderítésében, illetve, hogy mi okozhatja ezt a különbséget – állították a The Scientisttel beszélgető kutatók.

Ugyanolyan hatékonyak-e a tesztek az Omikron eseteiben, mint a többi variánsnál?

“A tesztek közötti pontosságbeli különbségek feltehetően elég kicsik, és nem jelentenek okot közegészségügyi aggodalomra, feltéve, hogy az emberek azzal a tudattal használják őket, hogy nem tökéletesek ” - mondta Al Edwards, aki klinikai és mikrobiológiai teszteket fejleszt a Readingi Gyógyszerészeti Egyetemen.

Fordította: Szegő Miklós, Forrás: Are Rapid Tests Worse at Detecting Omicron—and Does It Matter?

Bővebben
Kapcsolódó témák
Szerző: Balogh Mária újságíró Megjelenés dátuma: 2022.10.22.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.