Miért lehet fontos a szűrővizsgálat a kisállatunknak?

Miért lehet fontos a szűrővizsgálat a kisállatunknak?

Miért lehet fontos a szűrővizsgálat a kisállatunknak?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.05.04.
Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos
Kisállataink körében egy-egy megbetegedést leggyakrabban a klinikai tünetek és a kórtörténet alapján ismerünk fel. Előfordul azonban, hogy további vizsgálatok, gyorstesztek, szűrések szükségesek a pontos diagnózis és a további kezelés felállításához. Cikkünkben ezekről a szűrővizsgálatokról írunk röviden.

Mire jók a gyorstesztek?

A legtöbb rendelőben többfajta gyorsteszt elérhető. Ezek lényege, hogy az adott betegséggel szembeni ellenanyagot vagy a kórokozó antigénjét mutatja ki a szervezetben, legyen szó akár vírusos fertőzésről, akár parazitás bántalomról. Leggyakrabban vér vagy vérsavó szükséges ezekhez a tesztekhez (pl. macska leukózis, aids, toxoplasma, kutyák esetében szívféregsség, babesiosis), de vannak bélsárból kimutatható betegségekre irányuló tesztek is (pl. kutyák parvovírusos betegsége, giardiosis).

Mi történik, ha a gyorsteszt nem mutat eredményt?

Amennyiben a tünetek nem igazolják a teszt eredményét, vagy kétes eredményt kapunk, lehetőségünk van PCR vizsgálatot kérni, mely kifejezetten a betegség okozójára (vírus, baktérium, parazita) irányuló vizsgálat. Ez esetben a mintából – általában vérminta – a kórokozó DNS genomját mutatják ki valamelyik nagyobb laboratóriumban.

Mit tudhatunk meg a genetikai szűrésekből?

A mai világban a fajtatenyésztések következtében, egyes betegségek nagyobb gyakorisággal fordulnak elő bizonyos fajtáknál, melyeket a szülők nagy eséllyel továbbörökítik az utódaiknak. Ilyen például:

  • a main coon macskák esetében a szívmegnagyobbodással járó DCM (dilatatios cardyomyopathy),
  • perzsa macskáknál a policisztás vesebetegség,
  • illetve collie kutyafajtáknál többek között a CEA (collie eye anomaly) vagy a PRA (progressive retinal atrophy),
  • valamint németjuhászoknál csípőízületi diszplázia.

Ezen betegségekre különböző genetikai szűrések elérhetőek. A legtöbb esetben a betegségért felelős szekvenciát keresik a génállományban (általában vérminta szükséges ezekhez a vizsgálatokhoz), de vannak fizikai vizsgálattal is kiszűrhető problémák (pl. különböző diszpláziák röntgen vizsgálattal, egyes szemproblémák szemvizsgálattal).

Miért lehetnek fontosak a genetikai szűrések?

A genetikai vizsgálatok eredménye alapján megtudhatjuk, hogy az adott állatban jelen van-e a betegség, illetve hogy mennyi az esélye annak, hogy az ki is alakul az adott egyedben, vagy csak hordozza a beteg génszakaszt. A fizikai vizsgálatok során már azt is látjuk, hogy az adott betegség milyen mértékben van jelen az állatban, mennyire alkalmas a további tenyésztésre.

Amennyiben kiskedvencünk élete során valamelyik betegséggel kapcsolatban gyorsteszt, PCR- vagy genetikai vizsgálat felmerül, bátran kérjünk segítséget állatorvosunktól.

Dr. Kiszely Sára Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos Megjelenés dátuma: 2022.05.04.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.