Miért lehet fontos a szűrővizsgálat a kisállatunknak?

Miért lehet fontos a szűrővizsgálat a kisállatunknak?

Miért lehet fontos a szűrővizsgálat a kisállatunknak?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.05.04.
Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos
Kisállataink körében egy-egy megbetegedést leggyakrabban a klinikai tünetek és a kórtörténet alapján ismerünk fel. Előfordul azonban, hogy további vizsgálatok, gyorstesztek, szűrések szükségesek a pontos diagnózis és a további kezelés felállításához. Cikkünkben ezekről a szűrővizsgálatokról írunk röviden.

Mire jók a gyorstesztek?

A legtöbb rendelőben többfajta gyorsteszt elérhető. Ezek lényege, hogy az adott betegséggel szembeni ellenanyagot vagy a kórokozó antigénjét mutatja ki a szervezetben, legyen szó akár vírusos fertőzésről, akár parazitás bántalomról. Leggyakrabban vér vagy vérsavó szükséges ezekhez a tesztekhez (pl. macska leukózis, aids, toxoplasma, kutyák esetében szívféregsség, babesiosis), de vannak bélsárból kimutatható betegségekre irányuló tesztek is (pl. kutyák parvovírusos betegsége, giardiosis).

Mi történik, ha a gyorsteszt nem mutat eredményt?

Amennyiben a tünetek nem igazolják a teszt eredményét, vagy kétes eredményt kapunk, lehetőségünk van PCR vizsgálatot kérni, mely kifejezetten a betegség okozójára (vírus, baktérium, parazita) irányuló vizsgálat. Ez esetben a mintából – általában vérminta – a kórokozó DNS genomját mutatják ki valamelyik nagyobb laboratóriumban.

Mit tudhatunk meg a genetikai szűrésekből?

A mai világban a fajtatenyésztések következtében, egyes betegségek nagyobb gyakorisággal fordulnak elő bizonyos fajtáknál, melyeket a szülők nagy eséllyel továbbörökítik az utódaiknak. Ilyen például:

  • a main coon macskák esetében a szívmegnagyobbodással járó DCM (dilatatios cardyomyopathy),
  • perzsa macskáknál a policisztás vesebetegség,
  • illetve collie kutyafajtáknál többek között a CEA (collie eye anomaly) vagy a PRA (progressive retinal atrophy),
  • valamint németjuhászoknál csípőízületi diszplázia.

Ezen betegségekre különböző genetikai szűrések elérhetőek. A legtöbb esetben a betegségért felelős szekvenciát keresik a génállományban (általában vérminta szükséges ezekhez a vizsgálatokhoz), de vannak fizikai vizsgálattal is kiszűrhető problémák (pl. különböző diszpláziák röntgen vizsgálattal, egyes szemproblémák szemvizsgálattal).

Miért lehetnek fontosak a genetikai szűrések?

A genetikai vizsgálatok eredménye alapján megtudhatjuk, hogy az adott állatban jelen van-e a betegség, illetve hogy mennyi az esélye annak, hogy az ki is alakul az adott egyedben, vagy csak hordozza a beteg génszakaszt. A fizikai vizsgálatok során már azt is látjuk, hogy az adott betegség milyen mértékben van jelen az állatban, mennyire alkalmas a további tenyésztésre.

Amennyiben kiskedvencünk élete során valamelyik betegséggel kapcsolatban gyorsteszt, PCR- vagy genetikai vizsgálat felmerül, bátran kérjünk segítséget állatorvosunktól.

Dr. Kiszely Sára Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos Megjelenés dátuma: 2022.05.04.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Ivartalanítsunk-e a kutyánkat?
Kisállattartóként idővel biztosan találkozunk az ivartalanítás kérdésével.Cikkünkben tárgyaljuk annak előnyeit.
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...