Miért lehet fontos a szűrővizsgálat a kisállatunknak?

Miért lehet fontos a szűrővizsgálat a kisállatunknak?

Miért lehet fontos a szűrővizsgálat a kisállatunknak?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.05.04.
Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos
Kisállataink körében egy-egy megbetegedést leggyakrabban a klinikai tünetek és a kórtörténet alapján ismerünk fel. Előfordul azonban, hogy további vizsgálatok, gyorstesztek, szűrések szükségesek a pontos diagnózis és a további kezelés felállításához. Cikkünkben ezekről a szűrővizsgálatokról írunk röviden.

Mire jók a gyorstesztek?

A legtöbb rendelőben többfajta gyorsteszt elérhető. Ezek lényege, hogy az adott betegséggel szembeni ellenanyagot vagy a kórokozó antigénjét mutatja ki a szervezetben, legyen szó akár vírusos fertőzésről, akár parazitás bántalomról. Leggyakrabban vér vagy vérsavó szükséges ezekhez a tesztekhez (pl. macska leukózis, aids, toxoplasma, kutyák esetében szívféregsség, babesiosis), de vannak bélsárból kimutatható betegségekre irányuló tesztek is (pl. kutyák parvovírusos betegsége, giardiosis).

Mi történik, ha a gyorsteszt nem mutat eredményt?

Amennyiben a tünetek nem igazolják a teszt eredményét, vagy kétes eredményt kapunk, lehetőségünk van PCR vizsgálatot kérni, mely kifejezetten a betegség okozójára (vírus, baktérium, parazita) irányuló vizsgálat. Ez esetben a mintából – általában vérminta – a kórokozó DNS genomját mutatják ki valamelyik nagyobb laboratóriumban.

Mit tudhatunk meg a genetikai szűrésekből?

A mai világban a fajtatenyésztések következtében, egyes betegségek nagyobb gyakorisággal fordulnak elő bizonyos fajtáknál, melyeket a szülők nagy eséllyel továbbörökítik az utódaiknak. Ilyen például:

  • a main coon macskák esetében a szívmegnagyobbodással járó DCM (dilatatios cardyomyopathy),
  • perzsa macskáknál a policisztás vesebetegség,
  • illetve collie kutyafajtáknál többek között a CEA (collie eye anomaly) vagy a PRA (progressive retinal atrophy),
  • valamint németjuhászoknál csípőízületi diszplázia.

Ezen betegségekre különböző genetikai szűrések elérhetőek. A legtöbb esetben a betegségért felelős szekvenciát keresik a génállományban (általában vérminta szükséges ezekhez a vizsgálatokhoz), de vannak fizikai vizsgálattal is kiszűrhető problémák (pl. különböző diszpláziák röntgen vizsgálattal, egyes szemproblémák szemvizsgálattal).

Miért lehetnek fontosak a genetikai szűrések?

A genetikai vizsgálatok eredménye alapján megtudhatjuk, hogy az adott állatban jelen van-e a betegség, illetve hogy mennyi az esélye annak, hogy az ki is alakul az adott egyedben, vagy csak hordozza a beteg génszakaszt. A fizikai vizsgálatok során már azt is látjuk, hogy az adott betegség milyen mértékben van jelen az állatban, mennyire alkalmas a további tenyésztésre.

Amennyiben kiskedvencünk élete során valamelyik betegséggel kapcsolatban gyorsteszt, PCR- vagy genetikai vizsgálat felmerül, bátran kérjünk segítséget állatorvosunktól.

Dr. Kiszely Sára Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos Megjelenés dátuma: 2022.05.04.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.