Hogyan előzzük meg a fülgyulladás szövődményeit?

Hogyan előzzük meg a fülgyulladás szövődményeit?

Hogyan előzzük meg a fülgyulladás szövődményeit?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.04.19.
Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos
Kis kedvenceink körében mindennapos probléma a fülgyulladás. Cikkünkben összeszedtünk, hogy milyen következményei lehetnek egy elhanyagolt fülproblémának.

Lehetséges szövődmények

  • Egy enyhébbnek induló, de elhanyagolt fülgyulladás könnyen felülfertőződhet a környezetből különféle baktériumokkal, gombákkal. Ezekben az esetekben már nem biztos, hogy elég a helyi kezelés (fülcseppek, fültisztító oldatok), állapottól függően mintavételt és tenyésztést követően célzott antibiotikumos vagy gombaellenes szer alkalmazása is szükségesség válhat hosszabb ideig (akár 4-6 hétig).
  • Főleg idegen test esetében felmerülhet a dobhártya sérülése. Ennek megállapítására, valamint az idegen test eltávolítására altatásban történő vizsgálat szükséges, hiszen a gyulladás és a fájdalom miatt nem szokták engedni a teljes körű hallójárat vizsgálatot, valamint az idegen test eltávolítását. A dobhártya idővel regenerálódik, de a vizsgálata elengedhetetlen a megfelelő gyógyszer kiválasztásához.
  • A fájdalom, viszketés érzésből fakadó heves fejrázás következtében a fülkagylóban apró erek elpattanhatnak, ami a rétegek közötti vérzést eredményezheti. Ilyen esetekben a vérzés miatt a rétegek elválnak, összetapadásuk a vér lecsapolását követően is nehézkes. Ennek a problémának a megoldása általában műtéti, mely során a felgyűlt vér eltávolítását követően a rétegeket egymáshoz varrjuk, ezzel megszüntetve a kialakult virtuális teret a két réteg között (ha nincs tér, ahová a vér újra felgyűlhetne, van ideje a két rétegnek az újbóli összetapadásra).
  • Fülrühösséget követően találkozhatunk olyan esetekkel, hogy bár maguk az élősködők már nincsenek jelen, a fül mégis megjegyzi a kóros fülsártermelést, mint védekező mechanizmust, és annak ellenére folytatja a termelést, hogy már nincs ami ellen védekezzen. Ilyen esetekben időszakos fültisztítás segít megakadályozni, hogy a túl sok fülsár miatt újabb fülgyulladás alakuljon ki.
  • Krónikus fülgyulladásnál a hallójárat nyálkahártyája extrém módon képes megvastagodni, ami a hallójárat szűküléséhez vezethet. Ennek kezelése a vastagodás mértékétől függ. Amennyiben nem túl régóta tart a folyamat és kezelésre reagál, a helyileg alkalmazott fülcseppek, vagy szisztémásan adott tabletták megállíthatják és visszafordíthatják a folyamatot. Abban az esetben, ha a kezelésre a fül nem reagál, szükségessé válhat a hallójárat feltárása, a nyálkahártya eltávolítása műtéttel.

Mit tegyünk a szövődmények elkerülése érdekében?

Enyhébb esetekben az alap probléma megszüntetése (bűzmirigy rendszeres tisztítása, élősködők kiírtása, fülszőr ellenőrzése) elegendő lehet egy-egy fülprobléma megoldásához. A fülhám illetve a váladék mennyisége/minősége alapján, a kezelő állatorvos felírhat helyileg használatos fülcseppeket, egyes esetekben pedig kiegészítő kezelés, akár műtét is javasolt lehet.

Dr. Kiszely Sára Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos Megjelenés dátuma: 2022.04.19.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.