Pattanás

Pattanás

1 perces olvasási idő
Szerző: Dermatica, bőrgyógyászat
Az arcon megjelenő pattanások kialakulásának oka, hogy a bőr felszínén található faggyúmirigyek fokozott aktivitással rendelkeznek. Milyen megjelenési formái lehetnek és mi okozza őket?

Dr. Schmidt Emese a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus a lehetséges okokra hívta fel a figyelmet.

A pattanások megjelenési formái

A pattanásnak (aknénak) több megjelenési formáját lehet megkülönböztetni, elsősorban a tünetek súlyossága szerint.

 • Acne comedonica: enyhe forma, amely fekete- és fehérfejű mitesszerek, valamint esetenként papulák (göbcse) megjelenését jelenti. Ezek elsősorban az arcon jelentkeznek, jellemzően tinédzserkorban.
 • Acne papulopustulosa: közepesen súlyos pattanásosság, amely szintén az arcon, homlokon, ritkán a háton tűnik fel, a papulák és pusztulák (gennyes pattanás) általában vegyesen jelennek meg, melyeket kifejezett helyi gyulladás kísér. Ide tartoznak pl. a „dopping akne”, amelyet a szteroidok túlzott szedése idézhet elő vagy a „Mallorca akne”, mely a nyaralás során lobban fel (cáfolva azt a tévhitet, hogy a napozás jótékony hatással van a pattanásokra és leszárítja azokat).
 • Acne conglobata: egy ritkábban kialakuló, de súlyosabb akneforma, mely az arcon, a nyakon és a háton okoz fájdalmas tüneteket. A pattanások általában egy csoportban összeolvadva helyezkednek el és így nodulákat (csomókat), valamint cisztákat, tömlőket alkotnak a bőr mélyebb rétegében.
 • Acne fulminans: legsúlyosabb kórkép és szerencsére ritka állapot, ami főként a 13-22 év közötti fiúkat-férfiakat érinti. A helyi tünetekhez láz, nyirokcsomó megnagyobbodás, ízületi panaszok, általános gyengeség társulhatnak. Nagyon ritkán kiválthatja például a súlyos akne esetén belsőleg adható, egyébként igen hatékony gyógyszer az izotretinoin is a kezelés kezdeti szakaszában. Többek közt ezért is fontos a pattanások kezelését kellő szakmai tapasztalattal rendelkező bőrgyógyászra bízni.

Mi okozhat pattanást?

A pattanások kialakulásának oka, hogy a bőr felszínén található faggyúmirigyek fokozott aktivitással rendelkeznek (háttérben genetikai okok állnak), túlzott mértékben termelik a sebumot/faggyút, amely a bőr savköpenyének kialakításáért felelős anyag. Ha túl nagy mennyiségű sebum termelődik és az elhalt hámsejtek sem tudnak leválni a bőr felszínéről, akkor egy lágy „dugó” alakul ki, ami ideális táptalaj a bőrön lévő baktériumok számára. Ez fokozza a gyulladáshajlamot, aminek következtében kialakul az akne. Bizonyos tényezők tovább fokozhatják a pattanások megjelenésének valószínűségét.

 • Hormonális változások: a hormonszintek változásai miatt gyakoribb a pattanások megjelenése kamaszkorban és felnőttkori hormonális viharokban is, akár menstruáció, akár menopauza vagy betegségek kapcsán.
 • Gyógyszer mellékhatás: néhány gyógyszernek pattanásosság lehet a mellékhatása, például szteroidoknak, barbiturátoknak, görcsoldóknak.
 • Stressz: bár az összefüggés nem tisztázott, sokan tapasztalják, hogy a stressz összefügg az arcbőr, a bőr állapotával.
 • Irritáció: egyes sminktermékek, sőt akár hajra alkalmazott készítmények is irritálhatják a bőrt és pattanásokat okozhatnak.
 • Higiéniai problémák: a túl ritka vagy nem alapos arc- és hajmosás is utat nyithat a kórokozóknak, bár ennek rendezésével könnyen kezelhető az ilyen jellegű probléma.
 • Bizonyos élelmiszerek is ronthatnak a betegségen és érdemes elkerülni őket, például a tejtermékek, olajos magvak.

Kezelése

Az arcbőrön lévő akne kezelése személyre szabott és az adott klinikai állapotnak, életkornak megfelelő. Enyhébb esetekben segítenek a vény nélküli szerek, súlyosabb probléma esetén azonban szükség lehet vényköteles, külsőleg alkalmazható készítményekre is.

Útmutató

 • A pattanások kialakulásának oka, hogy a bőr felszínén található faggyúmirigyek fokozott aktivitással rendelkeznek.
 • Bizonyos tényezők fokozhatják a pattanások megjelenésének valószínűségét.
 • Az arcbőrön lévő akne kezelése személyre szabott és az adott klinikai állapotnak, életkornak megfelelő.
 • Enyhébb esetekben segítenek a vény nélküli szerek, súlyosabb probléma esetén azonban szükség lehet vényköteles, külsőleg alkalmazható készítményekre is.
Pattanás - Részletesen a témáról
Hogyan előzhetjük meg a pattanások kialakulását?
Az arcon megjelenő pattanások nagyon szembetűnőek, és jelentősen rombolhatják az érintettek önbizalmát. Dr. Schmidt Emese a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus a kezelés és a megelőzés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.
Hasznos lehet
Hogyan előzhetjük meg a pattanások kialakulását?
Az arcon megjelenő pattanások nagyon szembetűnőek, és jelentősen rombolhatják az érintettek önbizalmát. Dr. Schmidt Emese a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus a kezelés és a megelőzés...