Hogyan enyhíthetőek táplálkozással a poszt-COVID panaszok?

Hogyan enyhíthetőek táplálkozással a poszt-COVID panaszok?

Hogyan enyhíthetőek táplálkozással a poszt-COVID panaszok?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.10.08.
Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
A heveny COVID-19 betegség lezajlását követően is fennállhatnak tünetek, amelyek rontják az életminőséget. Hogyan enyhíthetőek a panaszok a táplálkozással?
Bővebben
Erről olvashatsz a cikkben

Hányinger

A hányinger jelentősen és negatívan befolyásolja az étkezési kedvet. Ilyenkor különösen javasolt, hogy mindig tiszta, kiszellőztetett helyiségben, nyugodt körülmények között (lassan!) történjen az étkezés. A „többször, keveset” elv követendő az étel- és italfogyasztás során. Célszerű időben elválasztani az étkezést az ivástól. Hányinger esetén általában a hidegebb hőmérsékletű ételek és folyadékok jobban tolerálhatók. Amíg az erősen fűszeres, nagyon zsíros vagy túl édes ételek fokozhatják, a gyömbér és a magas keményítőtartalmú ételek (pl. keksz, kétszersült) csökkenthetik a panaszt.

Hasmenés

A hasmenés növeli a kiszáradás veszélyét. A gyerekek és az idősek különösen veszélyeztetettek a kiszáradás szempontjából.  

Nagyon fontos pótolni az elvesztett folyadék mellett az elektrolitokat (nátrium, kálium) is. A túl édes (cukros), túl hideg vagy túl meleg, illetve a koffeintartalmú italok mellőzése javasolt. Ajánlott a laktózmentes és hozzáadott cukormentes étrend a hasmenés megszűnéséig. Ilyen esetben is pozitív hatásúak a vízben oldódó élelmi rostban gazdag élelmiszerek (pl. zöldségek, gyümölcsök, útifűmaghéj). Az izomvesztés megelőzése, mértékének csökkentése érdekében a sovány fehérjeforrásokról sem szabad megfeledkezni, ezért például főtt vagy zsírszegény módon (pl. sütőzacskóban, jénai tálban) sült csirke- vagy pulykahúst érdemes az étrendbe illeszteni.

Az étrend probiotikummal való kiegészítése is szóba jöhet, erről a kezelőorvossal kell egyeztetni.

Reflux

Amennyiben reflux tünetei nehezítik a mindennapokat, fontos megfigyelni, adott betegnek pontosan milyen élelmiszerek, milyen módon elkészítve okoznak panaszt, és azokat kell elkerülni. A legtöbb esetben a zsíros, csípős és túl édes ételek, az alkoholos, szénsavas és koffeintartalmú italok erősítik fel a refluxos tüneteket. A rendszeres (napi 5-6), egyszerre kisebb mennyiségű étkezés, illetve a közvetlenül étkezés utáni lefekvés elkerülése javallott.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika Megjelenés dátuma: 2022.10.08.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Májbiopszia
Mikor ajánlott a májbiopszia? Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas? Mikor nem végezhető el a vizsgálat? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a májbiopsziáról.
Egyensúlyzavar
Egyensúlyzavar a térérzékelés zavara következtében alakul ki, ami megnyilvánulhat szédülés, bizonytalanságérzet, valamint ájulásközeli érzés formájában is. Vegyük sorra, mik okozhatnak...
Orbita MR vizsgálat
Milyen elváltozások diagnosztizálását segíti az orbita MR? Szükséges-e speciális előkészület a vizsgálat előtt? Mit érdemes még tudni az orbita MR-ről? Kérdések és válaszok a vizsgálatról.
Hőemelkedés
Az emberi szervezet átlagos testhőmérséklete 36-37oC között van. Hőemelkedésről akkor beszélhetünk, ha a testhő 37-38 C között van; efölött pedig már lázról van szó. Vegyük sorra, hogy mik...