10 tipp az edzéseidhez

10 tipp az edzéseidhez

10 tipp az edzéseidhez

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.23.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Számos gyakorlatot, edzéstervet találhatunk az interneten, ha mozogni szeretnénk, de vannak olyan általános szabályok, amikre mindenképp érdemes odafigyelni, ha mozogni készülünk. Melyek ezek?
  • Válassz az edzettségi szintednek megfelelő terhelést. Az edzések közben mindig figyelj arra, hogy ne legyen megerőltető egy-egy feladat, helyette inkább fokozatosan nehezítsd a gyakorlatokat.
  • Figyelj edzés közben a tested jelzéseire: ha bármilyen kellemetlenséget tapasztalsz, kérj segítséget egy edzőtől, gyógytornásztól.
  • Sérülések esetén csak a teljes gyógyulás/rehabilitáció után kezdj hozzá a „normál” terheléshez.
  • Mozgasd át a teljes tested az edzések során, ne csak azokat a gyakorlatokat végezd el, amiket kedvelsz, mert ez egyoldalú terheléshez, hosszú távon pedig sérülésekhez vezethet.
  • Figyelj a gyakorlatok helyes kivitelezésére, és ha bizonytalan lennél, kérj segítséget.
  • Válassz megfelelő szőnyeget vagy talajt, ami lehetővé teszi, hogy ne csúszkálj az edzés közben.
  • Mozgásszervi problémák (pl. gerincsérv) vagy egyéb betegségek (pl. magas vérnyomás) esetén minden esetben konzultálj az orvosoddal mielőtt mozogni kezdenél.
  • Ha lúdtalpad, esetleg lábboltozat süllyedésed van, akkor figyelj rá, hogy ne mezítláb, hanem megfelelő cipőben végezd el az álló/ugrással járó feladatokat.
  • Fogyassz elegendő mennyiségű (és minőségű!) folyadékot, továbbá mindig étkezz az edzések előtt!
  • Figyelj arra, hogy az edzések mindig bemelegítéssel kezdődjenek és nyújtással fejeződjenek be.
Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.01.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Emlőszűrés
A mellrák szűrésére a mammográfiás vizsgálat és az emlő tomoszintézis alkalmazható. Mikor, melyik vizsgálat javasolt? Mi a különbség a két diagnosztikai eljárás között?
Hemokromatózis
A hemokromatózis Európában a leggyakoribb örökletes genetikai rendellenesség, amely során a szervezetben elraktározódó vas súlyos szervi-, szöveti károsodáshoz vezethet, ha nem észlelik, és nem...
Nyelészavar
A nyelészavart kiválthatja átmeneti, ártalmatlan ok, de súlyos betegség is állhat a hátterében, így a panaszt minden esetben komolyan kell venni. Mit tehetünk ellene?
Befagyott váll szindróma
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...