10 tipp az edzéseidhez

10 tipp az edzéseidhez

10 tipp az edzéseidhez

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.07.17.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Számos gyakorlatot, edzéstervet találhatunk az interneten, ha mozogni szeretnénk, de vannak olyan általános szabályok, amikre mindenképp érdemes odafigyelni, ha mozogni készülünk. Melyek ezek?
  • Válassz az edzettségi szintednek megfelelő terhelést. Az edzések közben mindig figyelj arra, hogy ne legyen megerőltető egy-egy feladat, helyette inkább fokozatosan nehezítsd a gyakorlatokat.
  • Figyelj edzés közben a tested jelzéseire: ha bármilyen kellemetlenséget tapasztalsz, kérj segítséget egy edzőtől, gyógytornásztól.
  • Sérülések esetén csak a teljes gyógyulás/rehabilitáció után kezdj hozzá a „normál” terheléshez.
  • Mozgasd át a teljes tested az edzések során, ne csak azokat a gyakorlatokat végezd el, amiket kedvelsz, mert ez egyoldalú terheléshez, hosszú távon pedig sérülésekhez vezethet.
  • Figyelj a gyakorlatok helyes kivitelezésére, és ha bizonytalan lennél, kérj segítséget.
  • Válassz megfelelő szőnyeget vagy talajt, ami lehetővé teszi, hogy ne csúszkálj az edzés közben.
  • Mozgásszervi problémák (pl. gerincsérv) vagy egyéb betegségek (pl. magas vérnyomás) esetén minden esetben konzultálj az orvosoddal mielőtt mozogni kezdenél.
  • Ha lúdtalpad, esetleg lábboltozat süllyedésed van, akkor figyelj rá, hogy ne mezítláb, hanem megfelelő cipőben végezd el az álló/ugrással járó feladatokat.
  • Fogyassz elegendő mennyiségű (és minőségű!) folyadékot, továbbá mindig étkezz az edzések előtt!
  • Figyelj arra, hogy az edzések mindig bemelegítéssel kezdődjenek és nyújtással fejeződjenek be.
Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.07.17.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Melyek a leggyakoribb idegrendszeri tünetek?
Az idegrendszer különböző sérülései, megbetegedései jellegzetes idegrendszeri (neurológiai) tüneteket eredményezhetnek. Vegyük sorra, melyek a leggyakrabban előforduló idegrendszeri tünetek.
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Hogyan csomagoljunk a gyerekeknek?
A gyermekek, serdülők jellemzően 5-8 órát töltenek az iskolában, majd sokan mennek tovább különórákra, edzésekre és csak későn érnek haza. Hogyan csomagoljunk ilyenkor a gyerekeknek?