
Étrend
A magyar lakosság táplálkozására a túlzott cukor és sófogyasztás, magas zsírbevitel és túl sok finomított lisztből készült termékek fogyasztása jellemző, ezért nem csoda, hogy számos kórkép kialakulásának hátterében a helytelen táplálkozás áll. Egészséges étrenddel vagy megfelelő diétával nagy mértékben javítható vagy akár tünetmentessé is tehető egy-egy betegség.
Az egészséges étrend általános szabályai:
- Törekedjünk a változatosságra, melyet minél többféle élelmiszerből valósíthatunk meg, így a szervezet nagyobb eséllyel kapja meg a számára szükséges tápanyagokat és nehezebben alakulnak ki hiánybetegségek.
- Kerüljük a túl zsíros ételeket!
- Mérsékeljük a konyhasó fogyasztását, helyette használjunk inkább ízletes fűszereket.
- Csökkentsük a finomított szénhidrátok fogyasztását (pl. édesség, sütemény), ezek helyett válasszunk teljes kiőrlésű gabonákból készült (pék)termékeket.
- Étkezzünk naponta többször keveset úgy, hogy egyenletesen legyen elosztva a napi táplálék mennyisége.
- Fogyasszunk elegendő mennyiségű folyadékot, a legjobb választás erre az ivóvíz, tea, valamit mértékkel a frissen facsart gyümölcslevek. Lehetőleg kerüljük a cukros üditők, a koffein és az alkohol fogyasztását.
Egészséges táplálkozás esetén fedezni tudjuk a szervezet napi energia- és tápanyagigényét, s ezzel meg tudjuk tartani az optimális testsúlyunkat, elkerülve ezzel az elhízást.
Betegség esetén: diéta
Bizonyos betegségek esetén sajnos elkerülhetetlenné válik a diéta betartása, amellyel további szövődmények kialakulását előzhetjük meg vagy meglévő panaszainkat enyhíthetjük. A leggyakoribb betegségek, amelyek diétával jól karbantarthatóak:
- Táplálékallergiák (pl. gabonaallergia)
- Táplálékintolerancia (pl. laktózintolerancia)
- Cukorbetegség, Inzulinrezisztencia
- Köszvény
- Gluténérzékenység
- Chronbetegség
Útmutató
- A kiegyensúlyozott és változatos étrend számos betegség megelőzésében játszhat szerepet.
- Egészséges táplálkozás esetén fedezni tudjuk a szervezet napi energia- és tápanyagigényét, s ezzel meg tudjuk tartani az optimális testsúlyunkat, elkerülve ezzel az elhízást.

Diétás tanácsok hisztamin-intolerancia esetén
A hisztamin intolerancia magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, ételek, italok, illetve a szervezetünkben a hisztamin „felszabadító”, vagyis lebontást gátló, illetve képződést fokozó élelmiszerek fogyasztása után jelentkező tünetegyüttes, amelynek kezelése elsősorban szigorú diétával történik.
A legjobb speciális menüt is kínáló hazai éttermek
Lisztérzékeny vagy? Vegán étrendet követsz? Vagy esetleg a laktózintolerancia nehezíti meg a választást az éttermekben? Összeszedtük a legjobb speciális menüt kínáló hazai éttermeket.
Mit tegyek, ha laktózérzékenységre gyanakszom?
Rendszeresen puffad, görcsöl a hasad tej fogyasztását követően? Gyakran hasmenés is társul hozzá? Összeszedtük azokat a dolgokat, amelyek segítségével megtudhatod, valóban laktózintolerancia áll-e a háttérben.
Mit reggelizzen a cukorbeteg?
A cukorbetegség kezelésének legfontosabb eleme az életmódterápia, melynek során nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő, személyre szabott táplálkozásra. A diéta megtervezésénél figyelembe kell venni a szervezet napszaki inzulin érzékenységét, így nem mindegy, mikor mit fogyaszt a beteg.
Terheléses vércukorszint vizsgálat (OGTT)
A terheléses vércukor (más néven OGTT) vizsgálat a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia megállapítására szolgál. Az eredmények ismeretében kezelőorvosunk ki tudja választani a nekünk megfelelő terápiát.
Mit tegyek, ha gluténérzékenységre gyanakszom?
Gyakran puffad és fáj a hasad? Szinte állandósult hasmenésed megnehezíti a mindennapjaidat? Úgy gondolod, hogy a gluténérzékenység állhat a háttérben? Összeszedtük a legfontosabb lépéseket, amivel utánajárhatsz, hogy valóban a glutén okozza-e a problémáidat.
Laborvizsgálatok értelmezése: Hematokrit
A hematokrit érték vizsgálata elsősorban vérszegénység, vérzés gyanú, illetve fokozott vérképzés esetén indokolt. A hematokrit (HCT) mennyiségét vérvétellel lehet ellenőrizni.
Laborvizsgálatok értelmezése: Vörösvértestek
Vörösvértestek feladata a vérben lévő oxigén és szén-dioxid szállítása. A vörösvértestek mennyiségét (VVT) vérvétellel lehet ellenőrizni.
Laborvizsgálatok értelmezése: Fehérvérsejtek
A fehérvérsejtek elsődleges feladata a fertőzések leküzdése. A fehérvérsejtek (FVS) mennyiségét vérvétellel lehet ellenőrizni.
Laborvizsgálatok értelmezése: Vérlemezkék
A vérlemezkék a véralvadásban szerepet játszó elemek. A vérlemezkék (trombocita) mennyiségét rutin vérvizsgálattal lehet ellenőrizni.
Laborvizsgálatok értelmezése: Vas
A vas nélkülözhetetlen nyomelem szervezetünk számára, ugyanis részt vesz az egészséges vörösvértest képzésben. A vaskoncentrációt vérvizsgálattal tudjuk ellenőriztetni.
Laborvizsgálatok értelmezése: Húgysav
Normál körülmények között a húgysav nem tud felhalmozódni a szervezetben, hiszen a termelés és a kiválasztás egyensúlyban van. A húgysav szintjének meghatározása laborvizsgálattal vagy 24 órán keresztül gyűjtött vizeletből történik.
Hogyan étkezzünk epekövesség esetén?
Bizonyos ételek fogyasztásával növelhetjük annak az esélyét, hogy epekő alakuljon ki a szervezetünkben, a megfelelő diéta betartásával pedig mérsékelhetjük panaszainkat. A következő általános érvényű diétás javaslatokat mindenképp ajánlatos betartanunk attól függetlenül, hogy betegségünk mennyire előrehaladott állapotban van.
Vitamin ajánlott mennyiség: B3-vitamin
Milyen mennyiségű B3-vitamin bevitel ajánlott naponta? Hol tudunk utánanézni, mi a legelfogadhatóbb ajánlás, ha a vitaminpótlással kapcsolatos értékeket keressük?
Étkezés és pajzsmirigybetegségek
A pajzsmirigy alulműködés igen sok embert érint hazánkban, melynek fő oka, hogy jódszegény településnek számítunk, pedig ez a nyomelem igen fontos a pajzsmirigy normál hormontermelése szempontjából.
