Sürgősségi ellátás

Sürgősségi ellátás

1 perces olvasási idő
Szerző: Well PR, egészséges életmód
Lehet-e felkészülni a váratlan egészségügyi helyzetekre? Kihez forduljunk, hova menjünk? Ha végre megtaláljuk a sürgősségit, mi vár ott ránk? Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan kérdést és választ, amely a legszükségesebb információkat tartalmazza, ha ügyeletre kell mennünk.

Ha feltesszük a kérdést, mi a legrosszabb legnehezebb egy váratlanul bekövetkezett sérülésben, nagyon sokféle választ kapunk: fájdalom, félelem, bizonytalanság a segítségkérésben, a tehetetlenség vagy éppen a tervezett programok lemondása. Tény, hogy az emberre sokkolóan hat, ha őt magát vagy közvetlen közelében családtagot, munkatársat hirtelen baleset éri. Ha nagyobb a sérülés, az első gondolat a mentő kihívása, azonban sokszor ennek szükségessége vagy nem egyértelmű, vagy csak néhány óra elteltével derül ki, hogy komolyabb a sérülés, és mégis szükség van orvosi segítségre.

Fel lehet-e készülni a váratlan egészségügyi helyzetekre?

Természetesen a válasz igen, mégpedig nagyon egyszerűen, összegyűjtjük azokat az általános információkat, amire vészhelyzetben szükségünk lehet. Ez nyilván azzal kezdődik, hogy ismerem a mentők hívószámát, tudom, hogy lakóhelyemen hol van a körzeti orvosi rendelő.

A traumatológián jellemzően nem végzünk 10 perc alatt, illetve nagy az izgalom is, hogy mi fog velünk történni?

Sokan kétségbe esnek, hogy miért nem látják el őket órákkal az érkezésük után sem.  Általában arra gondolnak, hogy az orvosok elfeledkeztek róluk, de ez nincs így! Az ellátást ugyanis egy nemzetközi osztályozás alapján rangsorolják, mely szerint kritikus helyzetben azonnal, életveszélyes állapotú betegnél 15 percen belül, sürgős esetben 30 percen belül, sürgető esetben 60 percen belül, halasztható esetben 120 percen belül kell megkezdeni. Ennek ismeretében nyugodtak lehetünk, ha megváratnak minket, mert az azt jelenti nincs nagy baj.

Hogyan tehetjük stresszmentesebbé az ott eltöltött időt?

A hosszú várakozásra viszont készülni kell, gyerekeknek kedvenc otthoni játékkal vagy könyvvel, akár társasjátékkal, de a felnőtteknek is érdemes magukkal vinni valamit, ami leköti őket. Így gyorsabban repül az idő, és enyhíthetjük a ránk nehezedő stresszt is, nem görcsbe állt gyomorral kell végigvárnunk - egyes esetekben akár néhány órát - míg sorra kerülünk.

Útmutató

  • Sokan nem tudják, hogy kisebb fokú égési sérülésekkel fordulhatunk a gyógyszertárhoz is, ott ugyanis nem bolti eladók, hanem képzett egészségügyi szakemberek szolgálnak ki bennünket, így nemcsak gyógyszerekkel kapcsolatos tájékoztatást kérhetünk, de meg is tudnak tanítani a seb ellátására, kötözésére.
  • Rengetegen rohannak például 72 órás esemény utáni fogamzásgátló tablettáért a nőgyógyászati ügyeletre, pedig megvárhatnák a másnap reggelt, a tabletta ugyanolyan hatásfokkal segítene.
  • Ha ezeket a feleslegesen befáradó betegeket ki tudnánk szűrni, sokat segíthetnénk az orvosok munkáját, és mi magunk jobb egészségügyi ellátást kaphatnánk, ha tényleg a sürgősségi osztályra tartozó problémánk van.
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Hasznos lehet
Drasztikusan nő a szívelégtelenségben szenvedők száma
A szívelégtelenség Magyarországon vezető haláloki tényező. Dr. Simonyi Gábor PhD, osztályvezető főorvossal, tanszékvezető-helyettessel beszélgettünk róla.
Lance Armstrong - Halálos diagnózis után dobogó
Bár évekkel később a hétszeres Tour de France győztes Lance Armstrongot megfosztották a bajnoki címeitől, a rákból való gyógyulása, és az „életbe való visszatérése”, sportteljesítménye mindenképpen...
Szívelégtelenség - Honnan tudhatjuk, hogy baj van?
A szívelégtelenség, mint kifejezés bizonyára mindenki számára ismerősen hangzik, elvégre, sajnos elég gyakran találkozhatunk vele a mindennapok során. De vajon mik a tünetei? Ha enyhén szúró érzést...
Milyen tünetek jelentkezhetnek paraneopláziaként?
A rosszindulatú daganatok szervspecifikus tünetei változatosak lehetnek annak függvényében, hogy melyik szervet érintik. Fontos azonban tudni, hogy a daganatoknak lehetnek „távoli” hatásai is, ezt...